23948sdkhjf

3D-skrivare ska hjälpa forskarna att utveckla framtidens lättviktsdelar

Ny avancerad skrivare har invigts på Örebro universitet. 3D-printern ska hjälpa forskarna att utveckla lättviktsdelar till maskiner och fordon.

Ett nytt printlabb står klart på Örebro universitet. Med hjälp av återvunnen polyamid ska den industriella printern skriva ut olika komponenter,  bland annat olika delar till fordon.

– Nu har vi möjlighet att testa egna idéer snabbare. Det är en stor vinst, säger Niclas Strömberg, professor i maskinteknik vid Örebro universitet, i nyheten på deras hemsida.

Genom att använda nya material och metoder för att konstruera delarna blir de mycket lättare än tidigare, och fördelarna är stora. Genom att ta fram hållfasta ultralätta delar till fordon sänks både energiförbrukningen och materialkostnader vilket resulterar i att även utsläppen minskar. Delarna kan även skrivas ut direkt på plats vilket innebär att de slipper transporteras långa sträckor och det minskar tiden för dyra produktionsstopp.

Inspirationen till konstruktionerna kommer bland annat från naturen. Ett fågelskelett, till exempel, är både mycket lätt och välfungerande. På samma sätt går det att konstruera maskindelar som klarar tuffa tag, trots att de väger lite.

Region Örebro och Örebro universitet satsar tillsammans drygt två miljoner kronor till projektet. Även printerföretaget Wematter bidrar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097