23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Wemos lösningar minskar energiförbrukningen

Kundfokus är ett viktigt ord för oss på Wemo, precis som hållbarhet. En automationslösning från oss ska skapa mervärde för dig som kund.

I Wemos sortiment hittar du robotsystem, materialhanteringslösningar, greppsystem och tillbehör som ger dig en smart och säker produktion. Förutom att våra automationslösningar skapar en säkrare och mer effektiv produktion, så ger de dig möjligheten att minska energiförbrukningen. I denna artikel presenterar vi två sätt som håller nere energiåtgången för kunder främst inom plastindustrin; Eco-mode och Air Saving Control (ASC).

För att berätta mer ingående om de olika verktygen tog vi hjälp av Per Andersson som jobbar på Wemos avdelning för Design av elektrisk hårdvara.

Genom Eco-mode-funktionen kan man minska energiförbrukningen. Är det enkelt att aktivera Eco-mode?
Ja, det är enkelt. Antingen aktiverar du funktionen med en knapp på operatörspanelen eller så använder du en variabel i programmet för att automatiskt aktivera/deaktivera Eco-mode-funktionen.

Rekommenderar du att man alltid har Eco-mode aktiverat?
Nej, det fungerar tyvärr inte alltid utan det beror på hur man använder våra robotar. Eco-mode-funktionen lämpar sig bara när cykeltiden är någorlunda konstant.
Är du osäker på om funktionen lämpar sig för din robot, så prata gärna med vårt servicecenter.

Hur fungerar Eco-mode?
Roboten mäter tiden från det att roboten är redo att hämta en detalj till dess att formsprutan öppnar verktyget. Om den uppmätta tiden är längre än en förinställd maxtid så reduceras hastigheten/accelerationen på alla rörelser utanför formsprutan. Är den uppmätta tiden istället kortare så ökas hastigheten/accelerationen. Mätningen upprepas kontinuerligt tills en stabil väntetid är uppnådd och denna blir då robotens Eco-modehastighet.

Så hur mycket energiförbrukning kan man spara?
Det beror på robotens körcykel men generellt kan man säga att våra egna testprogram visar att man kan spara upp till 25 procent, beroende på applikation.
Det finns även en annan fördel med Eco-modefunktionen, förutom den rena energibesparingen, och det är att slitaget på roboten minskar eftersom den inte går snabbare än den behöver.

Ett annat sätt att minska energiförbrukningen på är att aktivera ASC (Air Saving Control) när man har gripdon med vakuum. Vad kan du berätta om ASC?
ASC fungerar till alla vakuumgripdon där detaljen som ska greppas är slät och tät så att luftläckaget blir minimalt. Om detaljen istället är porös, kraftigt mönstrad eller om det av någon annan anledning blir läckage är inte ASC lämpligt att använda.
ASC är default och det aktiveras/deaktiveras i programinställningarna.

Hur fungerar ASC?
När önskad vakuumnivå är nådd så stängs vakuumejektorn av. Nivån övervakas konstant och faller den under inställt värde så startar ejektorn igen. Denna process fortsätter till man väljer att stänga av vakuumet.
Om läckaget i vakuumkretsen blir för stort för ASC så stängs ASC automatiskt av tills vakuumet slås på nästa gång.

Om detaljen är slät och tät och gripdonet inte läcker luft, vad är fördelarna med att använda ASC?
Att producera tryckluft kräver ganska hög elförbrukning samtidigt som kompressorer är dyra i både inköp och underhåll – med andra ord, tryckluft är dyrt. Med ASC-funktionen kan du minska tryckluftsförbrukningen med smått otroliga 90 procent!

 Tack Per!

Lär dig mer om Wemos produktsortiment [engelska] »
Vill du diskutera automationslösningar? Kontakta oss »

Wemo Automation AB
Bredastensvägen 12
331 44 Värnamo
Värnamo kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563115491

Kontaktperson

Johannes Kjellgren
CEO
johannes.kjellgren@wemogroup.com

Sänd till en kollega

0.063