23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hur kan man investera i, och handla med, futures kontrakt?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Futures kallas det som är ett slags terminskontrakt eller avtal.

Det är ett avtal mellan två parter som reglerar rätten och skyldigheten att köpa eller sälja olika tillgångar såsom tex aktier, valutor, obligationer eller råvaror till ett fastställt pris. Affären görs upp idag och priset bestäms då. Skillnaden som uppstår mellan det pris man kommit överens om och vad priset på slutdagen blir är underlaget för den eventuella vinsten. Man handlar futures via olika börser eller på en marknadsplats och det sker till särskilda givna villkor. Både köparen och säljaren har vid ingått kontrakt skyldighet att genomföra affären. 

Det finns två olika slags terminskontrakt, future eller forward. Ett futurekontrakt innebär att det sker en daglig avräkning av mellanskillnaden jämfört med gårdagens kurs från ditt konto. Äger man kontraktet och den tillgång det reglerar stiger får man avkastningen insatt på sitt konto i slutet av dagen. Men faller tillgången i värde kommer motsvarande förändring istället dras från ditt konto.

Ett forwardkontrakt innebär istället att leverans och betalning sker på slutdatumet för terminen/kontraktet. 

www.daytrading.se kan du läsa mer om hur man kan handla med futures kontrakt. 

Motpart och säkerhet vid handel av olika slags terminskontrakt 
När man handlar med terminer vet man inte vem som är motpart i själva affären. Om ett företag exempelvis känner till att de kommer ha ett framtida behov av en viss råvara så kan de genom en termin säkra upp det behovet redan nu genom att köpa kontrakt för tillgången. Motparten säkrar i sin tur upp sin framtida försäljning av den aktuella råvaran. 

Säkerheten finns i att villkoren finns reglerade i själva kontraktet och att det ofta finns en clearingsmotpart som står som garant för att affären fullföljs. Motparten i affären kan också variera med tid då det liksom aktier finns en andrahandsmarknad för terminsavtal. 

Som investerare kan man planera sina framtida affärer med hjälp av terminskontrakt samtidigt som man kan spekulera i prisförändringen för den underliggande tillgången. 

Kostnad för att handla med terminer
Kostnader för att handla med terminer omfattar courtage och vissa andra avgifter, clearingavgifter till själva börsen dras via mäklaren. Courtaget styrs till del av vilken mäklare man anlitar så här kan det vara på sin plats med att göra en prisjämförelse mellan de olika mäklare som finns på marknaden. 

Courtage och clearingavgiften betalar man både när man köper och säljer en termin. 

Handla futures kan man bland annat göra genom daytrading.se.  

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062