23948sdkhjf

Hampabaserad biokomposit med termoplast av lignin på Plastteknik Nordic.

| Medlemsnyhet | Företag EasyFairs-Plastteknik 2019

Vid Trifilons nya anläggning i Nyköping, som har en produktionskapacitet på 4 000 ton per år, tillkommer nya kunder och beställningar varje dag. Vid invigningen kunde företaget glädjande meddela att de nu kan leverera material i industriell skala.

Andra generationens ”funktionella biokompositer” kan användas i många fler tillämpningar, och har därmed en mycket större effekt på hållbarhet. Funktionella biokompositer kan karaktäriseras av att cellulosakomponenten används som förstärkning och förbättrar den övergripande prestandan hos det sammansatta materialet. Trifilon har lagt mycket resurser på att analysera hur de olika nyckelelementen i sammansättningen interagerar på en molekylär nivå, och detta har lett till insikter om hur biokompositer kan tillämpas i närtid.

“Vi kan nu göra saker med biokompositer som varit omöjliga förut, och kön till nya materialklasser från vårt material-lab blir allt längre”, säger David Sandquist, R&D chef på Trifilon. 

Även som företag representerar Trifilon en ny generation materialtillverkare som alla har prestanda och hållbarhet som affärsmodell. Eftersom företaget inte ägs av en större industri, som jordbruk eller skog, är de inte heller bundna till enskilda råvaror. Det tillåter ett holistiskt förhållningssätt kring teknikutvecklingen och en kritisk utvärdering av alla beståndsdelarna i de nyutvecklade materialen. Med andra ord övervägs alla råmaterialkategorier för att finna bästa möjliga komponent, något företaget ser som en grundläggande del av deras varumärke. 

Möjligheterna med företagets teknik har lockat till sig ny spetskompetens, som David Sandquist från finländska VTT Research Centre. Företaget har även attraherat kapital till en ny och unik produktionsanläggning. Anläggningen nyttjar fördelarna från en rad innovationer, från fiberkemi och bio-raffinering, till kompoundering-teknikens komplexa plats i den totala produktionscykeln.

Företagets fokus på funktionella kompositer har även lett till samarbeten med företag som RenCom, som producerar termoplast från lignin, en biprodukt från skogsindustrin. Christopher Carrick, CEO på RenCom, berättar att samarbetet kan resultera i en ny generation kommersiella biokompositer där alla ingredienser är biobaserade. Trifilon kommer att visa möjligheterna med detta samarbete – en hampabaserad biokomposit med termoplast av lignin – vid Plastteknik Nordic i Malmö.

"De senaste tio åren har marknaden insett att den inte vill ha oljebaserade polymerer. Företag som Trifilon har därför, ekonomiskt sett, haft möjligheten att utveckla prestandabaserade sammansättningar för att tillgodose det behovet. Vad vi tänker göra nu är att helt och hållet ersätta alla fossila ingredienser, men ändå producera en prestandabaserad sammansättning. Det är nästa generation, de kommande tio åren.”, säger Carrick.

Vid Trifilons nya anläggning i Nyköping, som har en produktionskapacitet på 4 000 ton per år, tillkommer nya kunder och beställningar varje dag. Vid invigningen kunde företaget glädjande meddela att de nu kan leverera material i industriell skala.

"Nu kan vi finjustera material, inte bara för mekaniska prestanda och produktionskrav, utan också för estetik, färger och ytstruktur. Våra kunder uppskattar den flexibiliteten”, säger Jeremiah Dutton, försäljningschef på Trifilon.

2018 uppmärksammade WWF Trifilons material som ett av de tio främsta ”climate solving technologies” i Europa. Erkännandet både verifierade och stärkte de hållbarhetsfördelar som kan uppnås med denna nya teknik.

"Alla vi på Trifilon är glada att vara ledande inom denna framväxande produktkategori och stolta över att Sverige leder vägen för nästa generations biomaterial”, säger Martin Lidstrand, VD på Trifilon.

Registrera ditt kostnadsfria besök till mässan här!


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
EasyFairs-Plastteknik 2019

F O Petersons gata 26
421 31 Göteborg
Sverige
EasyFairs-Plastteknik 2019

Sänd till en kollega

0.075