23948sdkhjf

Ändrar färg vid deformation

Med hjälp av fluorescens är det möjligt att identifiera överbelastade områden i ett kompositmaterial redan innan skador bildas.

Forskare vid ETH Zürich i Schweiz har i samarbete med forskare från Fribourg University skapat ett lättviktsmaterial som ändrar färg för att indikera intern deformation och därmed eventuellt materialfel i ett tidigt skede. Laminatet, vilket består av individuella lager, är genomskinligt, brytbeständigt och mycket lätt.

En möjlig tillämpning av det nya laminatet är för komponenter i de bärande strukturer som finns i byggnader, flygplan eller fordon, där det är viktigt att upptäcka dess fel i ett tidigt skede.

Laminatet består av alternerande skikt av en plastpolymer och konstgjord pärlemor. Det ena skiktet är komprimerat och sintrat. Det har stelnat med hjälp av ett polymerharts, vilket gör det extremt hårt och brytbeständigt. Det andra skiktet består av en polymer till vilken forskarna tillsatt en indikatormolekyl som syntetiserats specifikt för denna applikation. Molekylen aktiveras så snart polymeren upplever sträckkrafter, vilket ändrar dess fluorescens.

Ju mer materialet sträcker sig och ju fler av dessa molekyler som aktiveras, desto intensivare blir fluorescensen. Därav kan forskarna identifiera överbelastade områden i ett kompositmaterial redan innan skador bildas.

Artikeln är en del av vårt tema om Tekniknytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078