23948sdkhjf

Stolta pristagare gladdes åt sina utmärkelser

 Plastovationer Awards har delats ut för elfte året. Under kvällen delades priser ut i sex kategorier. Vid ett scenframträdande under dagen tog samtliga finalister chansen att berätta om sina innovationer. Under kvällens middag avslöjades vem som var den välförtjänta vinnaren i respektive kategori. 

Årets vinnare

Årets Plastovation: Threespine

Välinge Innovation Sweden AB, belönades för sin plastdetalj Threespine, en flexibel låstunga vilken gör det möjligt att genom ett enkelt klick, montera företagets möbelinredningar, utan verktyg.

-All form av positiv respons till följd av allt hårt arbete och de stora resurser vi lägger ner på utveckling väldigt tillfredsställande. Det här är ett intyg på att det vi gör har stor betydelse för marknaden och det gör oss väldigt stolta, sa det vinnande företaget.  

Årets Plastovation Miljö: Surf Leash Revolwe

Nordic Surf Development AB fick priset för surf leash, tillverkad av material från återvunna PET-flaskor, miljöcertifierad NR och återvunnen TPU, vilket innebär ett radikalt minskat koldioxidutsläppet jämfört med motsvarande produkter av oljebaserade material.  

-Det här priset betyder mycket för företagets fortväxt och ett erkännande på att det vi gör tas emot bra även utanför surfvärlden. Att vi vann i just kategorin Miljö är extra kul då miljö är en grundpelare för oss, sa Jan Persson.

Årets Plastovation Ung Framtid: Victor Brickling och Victor Jönsson

Brickling och Jönsson har skrivit sin masteruppsats “Design study for metal replacement on oil filter housing” vid Lunds Tekniska Högskola. Ett examensarbete där de med hjälp av en rad analysmetoder och kloka materialval ersatt ett oljefilterlock av gjuten aluminium till lastbilar med en plastlösning.

-Den här utmärkelsen ger oss en stor fördel för våra framtida karriärer inom plastbranschen och uppmärksammar fördelarna med polymerbaserade lösningar. Vi ser en ljus framtid inom plastindustrin, sa Victor Brickling.

Årets Plastinnovation: RSH Polymere

Priset är kopplat till innovationstävlingen ”Closing the plastic packaging loop” vilken går ut på att ta fram ett återvunnet plastmaterial som till största delen är baserat på insamlade konsumentförpackningar och som möter kraven för att tillverka en ny förpackning.

Vinnaren RSH Polymere var inte på plats för att ta emot sitt pris. Martin Strååt från Swerea IVF och projektledare för tävlingen, sa att RSH erbjöd ett material där de lagt lite extra energi i sorteringen vilket gav ett material som var mer genomskinligt och hade lägre doft, än andra bidrag. Företagets materialdokumentation bra och det var enkelt att förstå vilken råvara de hade använt och vad de hade gjort med den.

Tävlingen "Closing the plastic packaging loop" är finansierad av Vinnova. Projektägare utöver Swerea är ICA, SCA, med flera aktörer.

 

Årets Plastovation Design: Anatomic Studios

Anatomic Studios hyllades för sitt koncept Proteskosmetik där företaget genom additiv tillverkning designar och tillverkar personliga protesskal on-demand, så att användaren ges möjlighet att uttrycka sin personlighet och egna stil.

-Att vinna detta priset betyder mycket för oss och är ett kvitto på att fler tror på oss och det vi gör. Att bli uppmärksammade i helt andra sammanhang än enbart protes- och ortopedtekniska, tror vi även kan bidra till att tvätta bort sjukhusstämpeln kring protesrelaterade produkter, sa vinnaren.

Årets Hederspris: Nils Levin

Priset tilldelades Nils Levin som värnat om svensk gummiindustri under hela sin yrkeskarriär. Än idag, fyllda 89 år, är han i högsta grad närvarande och aktiv. Under mer än 40 år har han haft ett antal ledande tekniska befattningar. Han har varit engagerad i såväl svenska som internationella projekt och kommittér. Hållit föredrag, utbildningar och varit medförfattare till gummitekniska böcker. Nils, dina insatser för svensk gummiindustri är ovärderliga, skrev juryn i sin motivering.

Artikeln är en del av vårt tema om Plastovationer 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078