23948sdkhjf

Utredning om minskade miljöeffekter från plast

Regeringen har presenterat direktivet för den utredare som ska se över möjligheterna att minska de negativa miljöeffekterna från plast.

Syftet är att först på en vetenskaplig grund identifiera miljöproblemen och därefter föreslå kostnadseffektiva åtgärder.

Utredaren ska specifikt se över förutsättningarna för att övergå till biobaserad råvara för att tillverka plast, samt kartlägga vilka för- och nackdelar biobaserad plast har utifrån energi- och miljöaspekter, inklusive i avfallshantering och materialåtervinning.

-Det är positivt att regeringen på ett vetenskapligt sätt vill öka kunskapen om plastens miljöaspekter, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor på Ikem. Det är viktigt att utredningen har ett helhetsperspektiv och även ser på den miljönytta som användningen av plast har, som att minska utsläppen av koldioxid och avfallsvolymerna.

- Vi har förslag på hur Sverige ska bli världsledande på att materialåtervinna plast om den politiska viljan finns, säger Nils Hannerz forsknings- och innovationschef på Ikem.

De miljöaspekter som utredningen ska omfatta är de som orsakas av valet av råvara vid tillverkningen av plast, användningen av plast, de konsekvenser som uppstår i avfallshantering och materialåtervinning samt de miljöproblem som orsakas av ökande mängder plastavfall och mikroplast som hamnar i hav och sjöar.

- Det är oklart om utredningen bara ska omfatta användningen av plast i Sverige eftersom man också talar om det globala problemet med nedskräpningen i världshaven. Jag anser att det är en brist att utredningen bara fokuserar på plast när det är användningen av gummi som är största källan till mikroplast, säger Lena Lundberg.

Resultatet ska slutredovisas till Miljö- och energidepartementet senast den 1 oktober 2018.

Källa: IKEM

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125