23948sdkhjf

Kompositförstärkt plastpall med minskat miljöavtryck

Inom ramen för Vinnovas strategiska innovationsprogram för lättvikt, har ett projekt gällande en plastpall nyligen avslutats. Syftet med projekt (...)

... har varit att öka kunskapen kring formsprutning av strukturella komponenter.

I projektet har en miljöpall från företaget IPG, stått i fokus. Pallen formsprutas av glasfiberförstärkt polypropen. Målet har varit att i ett försök att ytterligare stärka miljöprofilen, använda återvunnet material i en ny kompositlösning istället.

Företaget Inxide AB fick i uppdrag av IPG att utveckla en kompositförstärkning för pallen, som ytterligare kunde öka pallens robusthet och tålighet i de varierade miljöer som pallen används. Vidare ville man förstärka pallens miljöprofil genom att vid formsprutningen använda återvunnet material fullt ut.

Arbetet med att förstärka pallen har delvis skett inom ramen för projektet ”Formsprutning av strukturella komponenter”. Plastinject AB har genomfört formsprutningen med kompositförstärkningar, Swerea Sicomp har ansvarat för simuleringsarbetet och Lunds universitet för material- och tryckprovning.

Målet var att tillverka pallen till 20 procent lägre kostnad och 20 procent lägre vikt. Detta uppnåddes med god marginal, skriver projektets kommunikatör.

I projektet deltog även Camp Scandinavia, Husqvarna Group, Volvo Car Group, KB Components , Engel, Erteco , K.D. Feddersen och Polymercentrum.


Källa: Elner Communication

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109