23948sdkhjf

Ford vill använda bambu i bilarna

På senare år har Ford Motor Company forskat kring hur bambu skulle kunna användas som material i bilar. I fordonsjättens strävan efter (...)
... en reducerad miljöpåverkan i sin produktion anser man sig nu har funnit ett starkt, flexibelt och framförallt förnybart förstärkningsmaterial.

– Bambu är ett helt otroligt material. Det är starkt, flexibelt, förnybart och det finns mängder av det i Kina och många andra delar av Asien, säger Janet Yin, ingenjör på Ford Nanjing Forsknings- och ingenjörscentrum.

Företaget funderar nu kring hur det ska kunna använda bambu vid sin biltillverkning. En idé har varit att kombinera bambu med plast, för att skapa ett extra hållbart material. Efter en rad tester har företagets forsknings- och utvecklingsenhet kommit fram till att bambu beter sig betydligt bättre jämfört med andra syntetiska material när det kommer till exempelvis styrka och tänjbarhet. Företagets forskare har även prövat att hetta upp materialet till över 400 grader C, för att säkerställa dess beständighet.

Redan idag använder sig Ford av många olika biologiska material i sina fordon, framtagna från exempelvis soya, ris och återvunna PET-flaskor. Nu har företaget således även börjar kika på bambu, en växt med extremt god tänjbarhet. Så hög att den i flera fall kan jämföras med tänjbarheten hos vissa konstgjorda metaller.

Källa: Ford Motor Company

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062