23948sdkhjf

PA-kompound med nanolera för medicinska device

Amerikanska tillverkaren av biomedicinska polymerer och kompound,  Foster Corporation, har lanserat Nanomed Max, ett kompound (...)
... för medicintekniska komponenter med krav på hög hållfasthet. Kompoundet baserar sig på en legering av meta-xylendiamin polyamid (MX nylon).

Det är testat och godkänt enligt United States Pharmacopeia (USP) Class VI, och lämpar sig för tillverkning av instrument eller komponenter som är i behov att klara sterilisering med gamma- eller betastrålar alternativt etylenoxid, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Invasiva ingrepp minskar i allt större omfattning inom sjukvården, detta ställer krav på nya rutiner vilket i sin tur kräver instrument, fixturer och komponenter som inte stör ut MRT, CAT eller annan typ av röntgengenomlysning. Detta ställer i sin tur krav på nya material då metaller inte är lämpligt och glasfiberfyllda plastmaterial inte alltid ger tillräcklig styrka i tunnväggiga komponenter.

Polyetereterketon (PEEK), kan vara ett alternativ, men är dyrt. Foster Corporation har införlivat partiklar av nanolera i en höghållfast polyamidlegering. De nanotunna blodplättformade partiklarna av nanolera ger förstärkning på molekylär nivå, vilket förbättrar hållfastheten och styvheten hos polymeren utan att minska flytbarheten i tunna sektioner.

Enligt tillverkaren har kompoundet 15 procent högre draghållfasthet än en omodifierad PEEK, och har ett 50 procent lägre pris.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078