23948sdkhjf

Prisas för sin forskning om nanocellulosa

Ali Naderi vid Innventia har tilldelats årets Kompetensutvecklingspris från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond. Prissumman på 500 000 kronor går till utveckling av metoder för studier av nanocellulosabaserade material
Naderi, forskare inom gruppen Papperskemi och Nanocellulosa vid Innventia. Hans forskning på olika nanocellulosabaserade applikationer kunde på allvar ta fart för fem år sedan när Innventia startade världens första pilotanläggning för framställning av nanofibrillär cellulosa, NFC.

Nu studerar han bland annat användning av NFC för att framställa elektriskt ledande pappersmaterial, barriärmaterial i förpackningar eller som styrkekomponent i papper, kartong och kompositmaterial. Nanocellulosa är väldigt starkt, i klass med aramidfiber, men till skillnad från aramidfiber och andra material baserade på fossila råvaror kan nanocellulosa produceras från förnybar skogsråvara.

Kompetensutvecklingspriset gör det möjligt för Ali Naderi att tillbringa fem månader vid Stony Brook University i New York. Tillsammans med professor Benjamin S. Hsiao, som arbetar med att karaktärisera material med hjälp av röntgenspridning, kommer han att utveckla metoder för studier av NFC-baserade material. Därmed ges större möjlighet till förståelse för hur NFC kan blandas och växelverka med olika material.

Priset tar han emot den 12 april av HMK Carl XVI Gustaf vid Skogsnäringsveckan i Stockholm. /Innventia
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062