23948sdkhjf

Lagförslag om enhetligt patentsystem

Ett enhetligt patentsystem planerar att införas i EU 2017. I en proposition till riksdagen föreslår regeringen ökad rättssäkerhet för användare av det nya systemet.
Dagens europeiska patentsystem är splittrat. Den som har ett europeiskt patent måste följa procedurer som skiftar från land till land där patentet ska få verkan.

Om en tvist uppstår om ett patent kan fallet prövas samtidigt i olika länder med risk för olika utgång. Det uppfattas ofta som dyrt, krångligt och rättsosäkert jämfört med andra patentmarknader, som USA och Japan.

När det enhetliga patentsystemet införs kan den som vill ha ett patent med samma verkan i nästan hela EU få detta i ett enda förfarande.

En gemensam patentdomstol ska inrättas för att pröva tvister.

Lagförslagen innehåller; Ett skyddsnät för den som fått ett europeiskt patent och begär att patentet ska ha verkan i nästan hela EU. Och ett skydd för affärshemligheter som patentdomstolen får tillgång till.

-Det nya patentsystemet stärker förutsättningarna för både små och stora företag att skapa, växa och exportera med bas i Sverige. Exporterande företag är växande företag och de skapar nya jobb i Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg, i ett pressmeddelande. /Näringsdepartementet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08