23948sdkhjf

Verktygsmakareutbildning tar fart i Småland

Verktygsmakare är ett bristyrke idag och det finns ett stort anställningsbehov inom tillverkningsindustrin. Branschen välkomnar därför den YH-utbildning på 1,5 år vilken tar fart till hösten.
I utbildningen ges 20 elever möjlighet att lära dig mer om hur modern teknik används för att bidra till ökad produktivitet vid verktygstillverkning. Eleverna kommer att bygga upp sin kompetens i att utforma underlag, ritningar och CNC-program för tillverkning av verktyg utifrån kravspecifikation.

Efter avslutad utbildning kommer eleverna även att behärska datorstödd konstruktion och programmering i CAD/CAM. Och utvecklat sina kunskaper att arbeta med att tillverka och montera formverktyg, jiggar, fixturer samt skärande verktyg.

Tekniska Högskolan i Jönköping står som ansvarig utbildningssamordnare till den nya YH-utbildningen, vilken kommer att ha två studiegruppen. En i Nässjö och en i Värnamo.

-Det här är en modern verktygsmakareutbildning där eleverna vid sidan av en ordinarie verktygsmakareutbildning även ska lära sig om hur produktion går till och inte bara hur ett verktyg konstrueras och byggs, säger Niclas Stensson, utvecklingsstrateg vid Campus Värnamo, till Plastforum.

Utbildningen vilken tar sin början i augusti senare i år, har två intag. Om det fortfarande finns ett behov av verktygsmakare efter den perioden så borde chanserna vara stora att få fortsätta med utbildningen menar Stensson.

Väldigt många företag har ställt sig bakom utbildningen och varit väldigt tydliga i sina behov. Några av dessa är Forsheda Stålverktyg och Stebro Plast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079