23948sdkhjf

Däckindustrin oroad när plantageägarna tänker nytt

Kilopriset på naturgummi har dalat så mycket de sju senaste åren att plantageägare börjat ersätta sina odlingar med annan gröda.
Reuters rapporterar om en trend bland odlare av naturlatex, såväl i Indien som i Sydostasien. Detta oroar bland annat japanska däcktillverkare som se sig om efter nya leverantörer vid sidan av sina traditionella producenter.

Konsekvensen av detta kan bli att dagens överflöd och låga pris på naturlatex vänder uppåt igen och så småningom blir en bristvara.

Såväl japanska som amerikanska däckjättar har därför börjat se sig om efter alternativ råvarukällor som latex från ökenbusken Guayule och saften från rysk maskros.

Tiden från det att ett gummiträd planteras tills dess att det är redo för att tömmas på latex ligger mellan sex till sju år. Den risken inte bara finns, utan håller redan på att hända är att bönder istället för att plantera nya träd, ersätter marken med annan gröda vilken ger högre avkastning som muskot, palmoljeträd, kakao och bananträd etc.

-Småbrukare drabbas hårt på grund av prisfallet. När det gäller återplantering, måste dessa bönder tänka på sin överlevnad. Det är därför naturligt för dem att byta till grödor som de tror kommer att ge bättre avkastning, säger Sheela Thomas, generalsekreterare på ANRPC. /Reuters
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156