23948sdkhjf

Potent finskt projekt om framtidens biokompositer

Tekniska forskningscentrat VTT i Finland och universitet i Lahtis ska utveckla optimerade produktegenskaper för fiberprodukter och biokompositer, som tillverkats med hjälp av en skumformningsteknik.
Syftet med det så kallade NoMa-projektet, vilket tar fart under hösten 2016, är att skapa nya affärsmöjligheter för de små och medelstora finska företag som deltar i projektet, skriver VTT i ett pressmeddelande.

Projektet ska undersöka olika produktidéer, produktegenskaper och designmöjligheter som skulle kunna uppnås genom att kombinera material med exempelvis nanocellulosa, hampa eller kostnadseffektiva sidoströmmar med hjälp av ny teknik.

NoMa kommer att utveckla nya egenskaper för biokompositer och tjocka fiberskumstrukturer med hjälp av en optimal kombination av långa naturfibrer, nanofibrer och polymerer.

Genom att kombinera nanocellulosa, hampa eller bastfiber till tjocka fiberskumstrukturer och biokompositer kan hållbarheten och vattenbeständigheten hos fiberprodukterna eller biokompositerna.

Enligt forskning som utförs vid VTT, kan proteiner användas för att stärka strukturen av material. Proteiner kan bilda tunna filmer på skumbubblors yta och på så sätt stärka porösa strukturer. VTT har lämnat in en ansökan om patent för metoden.

Forskningscentrat har även lämnat in en patentansökan för en metod där mikrofibrer innehållande lignin tillverkas direkt från färskt trä genom försiktig slipning.

-Inom loppet av tio år kommer det att bli möjligt att utveckla elastiska fiberstrukturer med hjälp av våra nya innovativa materialkombinationer. Vår vision är att utveckla kompakta reversibla material för produkter som kommer att utvecklas till sin fulla potential, säger seniorforskaren Katariina Torvinen från VTT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125