23948sdkhjf

Nyskapande lösning från KraussMaffei på JEC

Tyska maskintillverkaren KraussMaffei har tagit fram en lösning för tillverkning av fiberförstärkta plastkomponenter baserade på ett härd- och termoplast matrissystem, så kallad våtgjutning, som alternativ till högtrycks-RTM (HP-RTM).
Med tekniken vänder sig KraussMaffei främst mot fordonsindustrin för tillverkning av lättviktskomponenter i stora serier. Tekniken kommer att visas i företagets monter på JEC World i Paris, Frankrike.

Våtformning eller våtpressning, kännetecknas i jämförelse med klassiska RTM-processer som HP-RTM och C-RTM (kompressions RTM), av en enklare processkedja då förformningsprocessen kan utelämnas fullständigt.

Under den våtgjutningsprocessen, lägger ett blandningshuvud hart på en plant liggande fiberhalvfabrikat i kontinuerliga remsor. Denna placeras medan i en form där den pressas. Processen har framförallt två fördelar; den sparar värdefull cykeltid, då hartset kan appliceras på en komponent samtidigt som den andra härdar i formen.

Vidare blir är laddning är inte längre nödvändigt i den uppvärmda formen, då en reaktion i denna ännu inte kan uppstå. Dessa två faktorer spara tid, vilket leder till kortare cykeltider, menar KraussMaffei. Det är också möjligt att använda fibermaterial återvunnet. Detta gör våt gjutning ett utmärkt alternativ för industriell bearbetning av returfiber i RTM processen, skriver KraussMaffei i ett pressmeddelande.

I sin monter visar företaget aktuella applikationsexempel på tillverkning av komponenter till BMWs nya 7-serien och elbilen i8 elbilen.

Golvpanel till BMW med våtgjutning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125