23948sdkhjf

Samarbete bakom FDME-teknologi för nya biopolymer

DuPont Industrial Biosciences och Archer Daniels Midland (ADM) har utvecklat en process för tillverkning av nya, högpresterande förnybara material.
Företagen har utvecklat en metod för framställning av furan dikarboxylsyra metylester (FDME) från fruktos. FDME är ett derivat med hög renhet från furandikarboxylsyra (FDCA), och en av de 12 byggstenar som identifierats av US Department of Energy, vilken kan konverteras till ett antal högvärdiga, biobaserade kemikalier eller material.

Fram tills nu har det inte funnits tillgängligt i kommersiell skala och till en rimlig kostnad. Den nya FDME-tekniken säga vara en mer effektiv och enklare process än traditionella konverteringsmetoder och resulterar i högre avkastning, lägre energiförbrukning och lägre investeringar, skriver DuPont i ett pressmeddelande.

Tillsammans har ADM, ett av de främsta företagen inom produktion fruktos och kolhydrerande kemi, och DuPont med expertis inom bioteknik, kemi, material och applikationskunnande, skapat en stark gemensam patentportfölj.

En av de första polymererna under utveckling som utnyttjar FDME är polytrimetylen furandikarboxylsyra (PTF), en ny polyester vilken även tillverkas från DuPonts patenterade Bio-PDO (1,3-propandiol).

PTF är en 100 procent förnybar och återvinningsbar polymer som, när den används för att göra flaskor och andra dryckesförpackningar, väsentligt förbättrar gasbarriäregenskaper jämfört med andra polyestrar, skriver DuPont i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078