23948sdkhjf

Torrgjutning för ett ökat genomslag

Södra startar ett projekt för torrgjutning av cellulosa och bioplastmaterialet DuraPulp. Därmed tas ett nytt och viktigt steg i kommersialiseringen av produkten.
I september i fjol invigde företaget den första maskinen för tillverkning av förpackningar baserat på cellulosamaterialet DuraPulp, framtaget av Södra och Innventia. Materialet är nedbrytbart, beständigt och vattenavvisande och kan ersätta fossilbaserad plast i förpackningar även i krävande sammanhang.

Maskinen, en pilotmaskin, är företagets första steg mot fullskalig industriell användning, och bygger på våtgjutning av förpackningsmaterialet.

Då vissa kunder är tveksamma till våtgjutningen, och har Södra startat ett projekt för att forma materialet med en torrprocess, skriver Plastforums systerportal papernet.se.

Finansieringen kommer bland annat från EUs LIFE-program, på närmare 20 miljoner kronor i projektet.

– Det handlar om en effektivare produktionsprocess där man använder mindre vatten och mindre energi. Våtgjutningen tar två minuter medan torrformningen tar två sekunder. Det säger Urban Blomster, affärsutvecklare på Södra.

Den nya torrformningsmaskinen ska stå klar vid årsskiftet. Därefter ska förpackningsprodukterna demonstreras för användning för volymprodukter till bland annat elektronikbranschen.

Materialet består av cellulosa och bioplastmaterialet polymjölksyra (polylaktid, PLA), som bl annat görs av majs genom fermentering. Materialet, DuraPulp, är helt biologiskt och fossilfritt med egenskaper som lämpar sig för avancerad formgivning. /papernet.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078