23948sdkhjf

Evonik investerar i finskt medicintekniskt start-up företag

Evonik Industries har gått in i det nystartade företaget Synoste Oy med säte i finska Helsingfors och tyska Düsseldorf.
Investringen sker via Evoniks riskkapitalbolag och är en minoritetsandel i det medicintekniska bolaget. Andra finansiärer är tyska High-Tech Gründerfonds, de två finländska riskkapitalfonderna Finnvera och Lifeline Ventures samt finländska affärsänglar.

Synoste grundades 2012, och är en spin-off företag av Aalto-universitetet i finska Esbo. Bolaget har utvecklat en högteknologiskt implantat för minimal-invasiv behandling av avvikelser i bens längd, vilket kan leda till kroniska ryggsmärtor och artros på lång sikt.

-Medicinsk teknik är ett av Evoniks strategiska tillväxtområden , säger Bernhard Mohr, chef för riskkapitalbolaget på Evonik. Samtidigt har vi en enastående materialkompetens inom högpresterande polymerer, vilket gör att Synoste passar in utmärkt hos oss.

Marknadslanseringen av implantatet är beräknat till 2017 under namnet Nitinail. För närvarande väntar produkten på ett CE-godkännandeförfarande, vilket är en förutsättning att produkten ska på säljas som medicinteknisk applikation i Europa.

Implantatet liknar en märgspik och fixeras på benet efter det att benet har delats. Under behandlingsperioden, vilken varar i flera månader, sträcks benet ut i små steg om 0,5 mm, som ett teleskop, på elektromagnetisk väg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.516