23948sdkhjf

Regeringens strategi för nyindustrialisering

-Vi har tappat tid, men jag tror att vi kan springa i kapp, sa näringsminister Mikael Damberg när han den 21 januari presenterade regeringens strategi för nyindustrialisering.
Tysklands satsar sedan tre år tillbaka på att digitalisera den tyska industrin. Närmare två miljarder kronor har landet satsat på det program som de kallar industri 4.0. Andra länder som Storbritannien, Holland och USA har även de hakat på satsning gällande den fjärde industriella revolutionen.

Den 21 januari presenterade näringsminister Mikael Damberg regeringens nyindustrialiseringsstrategi, vilken ska stärka den svenska industrin och locka investeringar till Sverige. Plastforum var på plats och lyssnade in.

– Vi har tappat tid, men jag tror att vi kan springa i kapp, sa närings- och innovationsminister Mikael Damberg, när en av församlingens journalister frågade; varför Sverige kommer med sin strategi så långt efter flera andra länder.

För att lyfta och stärka den svenska industrin vill regeringen satsa på fyra områden. Ett program för industri 4.0 liknande det tyska ska skapas där ett särskilt ska riktas mot små och medelstora företag.

Därutöver ska Sverige inrikta sig särskilt mot hållbar produktion. Planer finns även på ett kunskapslyft för industrin samt en satsning på testbäddar i verkliga miljöer där svenska företag och universitet kan visa upp och utveckla nya produkter och tjänster.

Hur mycket pengar regeringen är beredd att satsa svarar Damberg dock inte på. Forskningspropositionen som kommer i höst får ge svar på detta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078