23948sdkhjf

Slitstarka filament utmanar konventionella 3d-printmaterial

Plastspecialisten Igus har genomfört tester i det egna laboratoriet som visar att utskrivna komponenter inte längre behöver ha en lägre nötningsbeständighet än formsprutade komponenter.
Med högpresterande syntetmaterial och additiv tillverkning möts två moderna tekniker som i kombination lovar maximal konstruktionsfrihet och hög slitstyrka.

Igus har gjort jämförande tester mellan tribo-filament av egna iglidur-materialet J260 och konventionella ABS-filament. Tester har genomförts både för 3d-utskrifter och formsprutade komponenter, vilka sedan jämförts och analyserats på axlar av härdat, slipat stål och axlar av specialstål.

Enligt företaget visade sig att slitstyrkan hos de utskrivna glidlagren av tribo-filament vara jämförbara med traditionella formsprutade komponenter vid både roterande och linjära försök. De utskrivna komponenterna låg knappt efter de formsprutade komponenterna vad gällde slitstyrkan.

Testerna visade även att friktionsvärdet för tribo-filamentet var lågt i jämförelse med just konventionella ABS-material. Vid en jämförelse med ABS jämfört med tribo-filament på roterande axlar av specialstål totalhavererade ABS-komponenten medan tribo-filamentet fortfarande hade låga friktionsförluster, skriver företaget i ett pressmeddelande och menar att det är fullt möjligt att installera utskrivna komponenter, som glidlager och snäckhjul, och sedan använda dem direkt ute i industrin. /Igus

Igus testlaboratorium där företaget genomfört både för 3d-utskrifter och formsprutade komponenter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078