23948sdkhjf

3D-printföretag får 80 miljoner

Autodesk stöttar Carbon3D med 80 miljoner svenska kronor från investeringsfonden Spark.
Motiveringen är att företagets innovativa teknologi “Continuous Liquid Interface Production” (CLIP) adresserar de problem som finns inom 3D-printingindustrin vad gäller snabbhet, mekaniska egenskaper samt materialval och kopplar ihop den digitala tråden från design och prototyp till 3D-tillverkning genom att möjliggöra produktionen av kommersiella kvalitetsdelar.

Under senare delen av 2014 presenterade Autodesk investeringsfonden Spark med målet att investera upp till 800 miljoner dollar i entreprenörer, innovatörer och start-ups som flyttar fram gränserna inom 3D-printing. Investeringsfonden Spark är den första kapitalfonden som enbart syftar till att driva den övergripande tillväxten inom 3D-printing.

– Carbon3D förkroppsligar innovationen som krävs för att förändra hur produkter tillverkas. Den otroliga hastigheten av deras CLIP-teknologi gör 3D-printing tillgängligt för riktig tillverkning, bortom prototyper och engångsproduktion som vi ser att det används för just nu, säger Carl Bass, vd på Autodesk.

Dagens 3D-printingteknik som bygger på lager-på-lager-teknik är långsam och producerar ofta delar som är mekaniskt svaga på grund av deras skal-liknande lager. Genom att använda en justerbar fotokemisk process istället för den traditionella mekaniska processen tar Carbon3D:s CLIP-teknologi bort dessa tillkortakommanden för att snabbt förvandla 3D-modeller till fysiska objekt. Genom att försiktigt balansera interaktionen mellan UV-ljus, vilket triggar fotopolymerisation, och syre, vilket stoppar reaktionen, skapar CLIP kontinuerligt molekylära, stabila objekt från en pool av resin upp till 100 gånger snabbare än konventionell 3D-printingteknik.

– Genom att arbeta i skärningspunkten mellan hårdvara, mjukvara och molekylär vetenskap siktar vi på att fundamentalt lösa de problem som har hållit tillbaka 3D-printing från att bli en tillverkningsprocess, säger Dr. Joseph DeSimone, vd och medgrundare på Carbon3D.

– Det är en ära att ett industriellt storföretag som Autodesk erkänner de omvälvande egenskaperna i vår CLIP-teknologi och engagerar sig i oss på ett så viktigt sätt.

Efter sin förhandslansering på TED 2015 och på förstasidan av Science Magazine är Carbon3D fokuserade på att utveckla CLIP-teknologin till en produkt och kommer ha en industriell maskin färdig inom de kommande 12 månaderna. /Verkstäderna

Läs även.......om Carbon3D

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078