23948sdkhjf

Ny typ av 3D-skrivare kör så det ryker

En ny metod för 3D-utskrifter utlovar en dramatiskt påskyndad 3D-tillverkningsprocess, där föremålen växer fram ur en pool av harts istället för att skrivas ut lager på lager.


Företaget bakom tekniken, kanadensiska Carbon3D, lanserade sin teknik Continuous Liquid Interface Production Technology (CLIP), på en konferens i USA i början av mars.Med denna hävdar företaget att det kan producera kommersiella kvalitetsobjekt från en rad olika polymerbaserat material. Hastigheten att göra detta uppges vara mellan 25 och 100 gånger snabbare än konventionella 3D-utskrifter.

Carbon 3D uppger att metoder eliminerar den tydliga skiktning av individuellt tryckta skikt som oftast är uppenbart synlig hos traditionella additivbaserade 3D-utskrifter.

Videon ovan demonstrerar hur en 3D-modell gradvis växer upp ur poolen av harts vilken utsatts för precis rätt kombination av ljus och syre. Det som på videon visas under en minut, tar i verkligheten sex minuter att skapa, jämfört med motsvarande objekt vilket hade tagit flera timmar att skapa med en traditionell 3D-skrivare, säger företaget i ett pressmeddelande.

En annan fördel med CLIP-metoden är enligt Carbon 3D det faktum att metoden kan nyttja material från hela polymerfamiljen, inklusive elastomerer vilka är tillräckligt flexibla för att producera exempelvis skosulor eller starka för att producera bildelar.

Företagets vd, DeSimone säger att Carbon3D kommer att ta fram en produkt för marknaden, producerad med teknologin senare i år. Tekniken testas för tillfället tillsammans med partners inom såväl fordons- som sportindustrin. Dessutom pågår tester vid akademiska forsknings- och designlaboratorier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063