23948sdkhjf

Göteborg först ut med bro av komposit

Just nu pågår byggnationen av en 45 meter lång och drygt tre meter hög bro över Rosenlundskanalen i Göteborg. Det unika i sammanhanget är att bron blir den första i sitt slag som byggs av fiberkomposit.
Kaponjärbron är den första i en serie broar som kommer att följa ett gemensamt designkoncept och utgöra en särpräglad arkitekturupplevelse av gång- och cykelbroarna över vallgraven runt Göteborgs centrum.

Under våren 2013 skickade Göteborgs kommun ut en anbudsförfrågan för design av bron. Konsultföretaget Ramköll Sverige AB vann uppdraget.

Uppdraget innebar att ta fram förslag till en ny brokultur för gång- och cykelbroar i Göteborg, och har nu vidareutvecklats i ett koncept för en serie FRP-broar. Ramböll står för arbetsritningar och genomför förundersökningar för en generalentreprenad för Kaponjärbron.

Arkitekten bakom bron är Stephen James som arbetar som broarkitekt på Rambölls kontor i London. James kommer tillsammans med representanter från bland annat Göteborgs kommun och Göteborgs stadsarkitekt och stadsplanerare att ingå i den jury som ska fatta beslut om de kommande gångbroarna, för att säkerställa ett gemensamt designuttryck som ska bli ett nytt kännetecken för staden.

– Det här är en milstolpe i svensk brokonstruktion. Att konstruera broar i FRP är väldigt tacksamt ur flera aspekter. Dels innebär det ett minimalt arbete i att grundlägga konstruktionen eftersom det väger betydligt mindre än traditionella byggmaterial. Det gör att byggprocessen går fort. Det är också ett väldigt starkt och oömt material som går att forma på helt nya sätt, säger Christer Carlsson som är Rambölls uppdragsledare för konstruktionsarbetet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062