23948sdkhjf

Skogens svarta guld

Det pågår ett intensivt arbete med att framställa kolfiber ur lignin och inom bara några år är detta avancerade lättviktsmaterial från skogsråvara ett faktum.
Innventias affärsområde Biorefining är en av de aktörer som uppvisar lovande forskningsresultat inom kolfibertråd från sulfatlignin. Men fortfarande behövs mer forskning innan man har kommit så långt att det börjar bli dags för kommersialisering.
Det gäller att finna fram till en skalbar produktionsprocess och en kommersialiserbar produkt. Ytterligare två tillverkare av kolfiber har börjat titta på lignin som råvara och en patentansökan är inlämnad.
Beräkningar gjorda av ett amerikanskt forskningsinstitut visar att det kan bli drygt 30 procent billigare att tillverka kolfiber från lignin, jämfört med oljebaserad råvara. När genombrottet väl kommer tror man att behovet av kolfiber kommer att öka till så mycket som 800 000 ton per år inom den påföljande tioårsperioden.
Innventia tror att ligninbaserad kolfiber i stor utsträckning kommer att användas i produkter som inte kräver högsta prestanda. Istället handlar det inledningsvis om vardagsprodukter som ska vara både starka och lätta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078