23948sdkhjf

Kompositföretaget måste installera sprinklersystem

Diab Sveriges fabrik i Laholm ska klassas som farlig anläggning. Det fastslår förvaltningsrätten i Göteborg. Företaget tvingas nu att installera sprinklers och heltäckande brandlarm, vilket är en kostnad på flera miljoner.
Förvaltningsrätten i Göteborg har satt ner foten i tvisten om Diabs brandskydd, rapporterar Hallandsposten. I förvaltningsrättens dom fastslår man att tillverkningen i företagets fabrik i Laholm medför fara för att en olycka kan orsaka "allvarliga skador på människor eller miljö". Därmed kommer företaget att jämställas med flygplatser, kärnkraftverk och vissa vattenkraftverken sett till lagen om skydd mot olyckor, LSO 2:4.

Vid sidan av att företagets anläggning kommer att klassas som farlig verksamhet kommer det att beröras av de nya strängare brandskyddskrav som länsstyrelsen fastställde i början av 2011. Kraven handlar dels om heltäckande branddetektering i samtliga lokaler med information till räddningstjänsten var larmet löst ut, dels fasta släckningssystem i lokaler där företaget förvarar brandfarlig vara, skriver Hallandsposten.

– Vi kommer förstås att leva efter domen, säger Stefan Petersson, vd på Diab som är Laholms största företag.

Han uppger att brandlarmet redan är på plats och uppskattar den totala kostnaden till "ett par miljoner kronor".
/MF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063