23948sdkhjf

Bäst på biomaterial

Europa ska vara en drivande region när det gäller biobaserade produkter, det slår EU-kommissionen fast. För att snabba på utvecklingen av biobaserade produkter behövs europeiska standarder. EU-kommissionen har därför gett den europeiska standardiseringsorganisationen CEN i uppdrag att ta fram standarder.
På hemmaplan har SIS, Swedish Standards Institute redan påbörjat arbetet med att samlar svenska företag som vill påverka arbetet med nya europastandarder för bland annat hållbarhetskriterier och livscykelanalys. Det samma har flera av de stora EU-länderna gjort, vars representanter främst kommer från plast- och kemibranschen.

–De nya standarderna ska användas både för klassiska biobaserade material som papper, kartong och nya typer av bioplaster. Nu är det viktigt att svenska företag, inte minst inom cleantech, håller sig framme och bevakar sina intressen i arbetet, säger Stina Wallström, projektledare på SIS.

Ett av de första stegen blir att enas om vilka produkter som ska räknas som biobaserade. Området är brett och omfattar i dagsläget både produkter som är fullständigt biobaserade, och vissa produkter som innehåller biobaserat material blandat med exempelvis oorganiska bindmedel eller plaster framställda från råolja.

Den 9 december håller SIS ett öppet informationsmöte i Stockholm, för att diskutera standardiseringsarbetet och hur det kommer att påverka svenska företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062