23948sdkhjf

Plastis ger glid till Jul

De konstgjorda isar av plast som under de senaste åren har börjat dyka upp runtom i landet har fått ett verkligt genombrott. Under hösten har en ny typ av syntetisk is etablerat sig på den svenska marknaden. Sammanlagt finns det nu nio banor av den nya plastisen i Sverige, varav tre i Stockholm.
En av dessa har placerats på en mycket attraktiv yta, nämligen på Slottsbacken vid Kungliga Slottet.
– Henrik Eriksson, utvecklingschef på Polykemi, har gjort ett fantastiskt och direkt avgörande arbete för att det här skall bli en succé, säger Anders Eriksson på Scansis, som marknadsför och säljer syntetisarna.
Men att det har funnits en stor skepsis gentemot den första generationens syntetiska isar är ingen hemlighet. Friktionen har varit för hög och det har funnits synpunkter på att greppet varit för dåligt.
– Nu har vi tack och lov inte haft de här problemen, som kanske andra leverantörer hade initialt. Vi valde att genast starta upp ett mycket tätt samarbete med Polykemi, som hela tiden arbetar hårt för att modifiera och förbättra våra syntetisar.
– Men första generationens så kallade plastisar har naturligtvis gjort att många blivit skeptiska. Men den tveksamheten har nu undanröjts och de senaste månadernas beställningar pekar snarare på en härlig succé, anser Eriksson på Scansis.

Islossning
Den stora islossning har skett under de senaste två månaderna. Inomhus eller utomhus spelar ingen roll för den konstgjorda isen som aldrig smälter. Foto: Scansis Totalt sex olika kommuner har då köpt syntetisk is och Stockholm har beställt tre isar. Dessutom har Trosa, Uppsala, Växjö och Södertälje köpt, samt att ett privat företag i Örebro har investerat i en bana. Vällingby kommun hyr en syntetisk isbana.
– Det här känns oerhört glädjande för oss på Polykemi. Utvecklingssamarbetet med Scansis har verkligen visat sig bli den succé vi hoppades på. Under året har vi hittills levererat omkring 80 ton. Med tanke på sista tidens snabba expansion hoppas vi självklart på en ytterligare uppgång, säger Johan Sonesson på Polykemis marknadsavdelning.

Ekonomiska fördelar
En slutsats som Anders Eriksson på Scansis drar när det gäller hösten höga försäljningssiffror är att de avspeglar det ekonomiska läget.
– Vi skall inte glömma bort att kommunerna har det kärvt ekonomiskt. Genom den här syntetiska is-lösningen kommer kommunerna oerhört mycket billigare undan än om de skulle satsa på konstfrusen is.
– Jämför vi driftskostnaderna med en ishall så har kommunen, eller vilken kunden nu är, räknat hem en synteisk is redan första året. Dessutom är den syntetiska isen förhållandevis lätt att lägga och att flytta.
– Pusselsystemet är en stor fördel. Plattorna kan lätt tas upp och flyttas till en annan plats om så önskas. Dessutom är det lätt att förvara den syntetiska isbanan till kommande säsong, understryker Eriksson.

Proffssatsning
Satsningen på plastis pågår inte bara på ”amatörnivå”. Hockeylegenden Börje Salming har under året arbetat tillsammans med sin bror Stig för att få tillstånd en ishall i Gävle tillsammans med Gestrike Ice som har agenturen för en syntetisk is utvecklad i USA. Men projektet har gått i stå efter problem med bygglov.
Den svenskutvecklade syntetisen har åtminstone en ljus vinter att se fram emot. Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt i Stockholm ser mycket positivt på kommunens satsning.
– Att vi nu har införskaffat och permanentar försöket med syntetisk is känns väldigt roligt. Det finns ett behov i staden av fler ytor för spontan skridskoåkning.Isbanorna i Stockholm lades på plats den 1 november och ska ligga kvar till och med vecka 9 nästa år.
– Att Stockholm satsar på syntetiskt is är ett bra betyg. Inte minst med tanke på att man ersätter en konstfrusen isbana med syntetiskt is. Det är ett verkligt gott betyg åt den materialutveckling Henrik Eriksson på Polykemi svarat för, understryker Anders Eriksson.
Henrik Eriksson betonar samtidigt att själva materialet inte ensamt kan tillskrivas framgången.
– Scansis och den norska formsprutaren Lycro, som tillverkar plattorna, har skapat ett verkligt unikt system. Det uppvisar en kostnadseffektivitet och användarvänlighet som konkurrenterna bara kan drömma om.
Anders Eriksson räknar med att försäljningen kommer att öka.
– Vårt goda samarbete med Polykemi borgar för detta. Vi satsar också hårt på att informera och utbilda våra kunder när det gäller skötseln av den syntetiska isen. Att verkligen sköta underhållet på rätt sätt är på många sätt direkt avgörande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047