23948sdkhjf

Mer design och plast i flödessystem

Företag som köper flödessystem vill bygga mindre av utrustningen själva och har börjat ersätta stålrör med plast. Dessutom ökar efterfrågan på lösningar som minskar förbrukningen av tryckluft och energi.
Per-Olow Jansson, vd för flödesteknikleverantören GPA, tycker att övergången från metallrör till plaströr är den tydligaste trenden inom flödessystem de senaste åren. Han menar att det i dag finns plaströr och system för alla typer av applikationer. Det enda som begränsar användning är värme över 130 grader eller tryck över 16 bar. Plaströren håller nu på att bryta upp en djupt förankrad tradition av att använda metallrör.
- Det märks en tydlig omsvängning från traditionell användning av koppar eller galvaniserat stål, till plast. Det beror på att plasterna är mycket bättre nu samtidigt som det kommit en ny generation installatörer, säger Per-Olow Jansson till Process Nordic.
Han pekar ut vattenrening i badhus, luftkonditionering eller sprinklersystem i byggnader, samt kemitillverkning, som exempel på användningsområden som varit snabba med att gå över till plaströr. Medan vattenreningsverk samt pappers- och massaindustrin är mer traditionellt förankrade i metallrör.

Design
Leverantörerna tar allt större ansvar för både design och konstruktion av flödessystem, i stället för att som tidigare mest sälja enskilda komponenter. Det är den nya trenden i dag när köparna efterfrågar flödessystem som är individuellt anpassade för deras verksamhet, där leverantören bygger upp hela delar eller enheter av systemen.
- Kunderna behöver kunna tillverka mer men vill för den sakens skulle inte öka sina kostnader för mycket. De vill inte anställa mer personal utan vill i stället leja ut det som andra kan göra, säger Michael Bäärnhielm, marknads- och försäljningschef hos flödesreglersystemleverantören Bürkert.
Han har också märkt att företagen har blivit mer angelägna att hushålla med sina råvaror, samtidigt som de försöker skära ner på slöseriet i sin produktion. Det innebär att efterfrågan ökar på lösningar som skär ner förbrukningen av tryckluft och energi.
- Inom flödesteknik har vi också märkt att industrin tar vara på sitt vatten mer än vad de gjorde förr. De försöker använda vattnet flera gånger på olika ställen. Rent vatten som blir smutsigt i en process kan användas någon annanstans i systemet, till exempel för grovdisk, säger Michael Bäärnhielm.

Källa: Jesper Stärn/processnet.se Foto: BP

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078